Shaolin Kungfu Ché ©Jan De Deken41.jpg

Melk, honing, kerosine: op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld

Boek

Jeroen Olyslaegers: “'Melk, honing, kerosine' is een wilde trip. De verhalen zijn sterk, de inzichten rijk. Maar wat Jan De Dekens boek zo bijzonder maakt is hoe zijn eigen transformatie leesbaar wordt. Dat maakt het boek zo intens, zo persoonlijk en zo universeel.”

NRC Handelsblad: "Een zoektocht naar geluk eindigt al snel in een clichématig zelfhulpboek waar niemand een steek wijzer van wordt. Maar in Melk, honing, kerosine voelt deze queeste oprecht aan. De Vlaamse journalist heeft oog voor detail en neemt zowel de gelukswetenschap als zichzelf met een korrel zout. Toch doet dit niet af aan de boodschap van het boek. De mooie en diepgaande verhalen van de mensen die hij onderweg interviewt spreken voor zichzelf."

Wat maakt ons gelukkig, of juist ongelukkig? Zoekt de hele wereld naar geluk of is het een westerse karaktertrek? Jan De Deken reisde naar elf uithoeken op zes continenten om het uit te zoeken. Hij was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, een West-Vlaamse zakenman in de Australische bush en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en van het Japanse cyberdaklozenbestaan, en zocht het (on)geluk in ayahuasca-ceremonies, vluchtelingenkampen en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt.

Onderweg vroeg de auteur aan honderden mensen wat hen gelukkig maakt. Is het leven een feest of eerder een tachtig jaar lange poging tot zelfacceptatie? Schuilt ons welbevinden in tevredenheid, of juist in een pertinente weigering om genoegen te nemen met de status quo? En hoe komt het dat de zoektocht naar geluk tegenwoordig overal is, maar dat we nooit eerder zoveel antidepressiva slikten? Naarmate zijn reis vordert, is de auteur er steeds minder van overtuigd dat geluk grote waarheden verdraagt.

'Melk, honing, kerosine' verschijnt op 17 april 2018 en is verkrijgbaar in de volgende boekhandels en webshops: http://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/melk-honing-kerosine/

MHK cover voor.jpg